razvan jigorea
photography
music
prose/poetry
blog

 

Manastirile Athosului si Meteorele - Grecia
Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.
Parintele Arsenie Boca   
Sfintul Munte Athos
Biserica Manastirii Vatopedu

Biserica Manastirii Vatopedu

Muntele Athos este o republica monastica cu regim administrativ autonom in cadrul Greciei, avind capitala la Careia. Aici se afla douazeci de manastiri mari, zise imparatesti, cu drepturi egale, care conduc tot Muntele. In pagina Careia se poate gasi o scurta prezentare privind geografia, istoria si organizarea administrativa a Athosului. Pentru a vizita paginile manastirilor, click pe imaginile miniatura de mai jos.

Documentare si texte adaptate dupa cartea "Marturii romanesti la locurile sfinte" de Protosinghel Ioanichie Balan, Ed. Episcopiei Romanului si Husilor, 1986.

Careia
Constamonit
Dochiaru
Xenofont
Pantelemon
Xeropotamu
Simonpetra
Grigoriu
Dionisiu
Sf. Pavel
Marea Lavra
Caracalu
Filoteu
Iviru
Cutlumus
Stavronichita
Pantocrator
Vatopedu
Zografu
Esfigmenu
Hilandaru
Meteorele

In mijlocul Greciei, pe valea Tesaliei, nu departe de Muntii Pindului, linga oraselul Kalambaka, se afla un ansamblu urias de stinci golase ce se inalta spre cer, cunoscute in toata lumea sub numele de Meteore. Pe aceste stinci fara vegetatie, s-a infiripat viata monahala inca din secolul al IX-lea. Pe virfurile cele mai greu accesibile, calugari nevoitori au construit manastiri de o rara frumusete. In secolul al XV-lea numarul lor atingea 24. Acum mai sint vietuite doar sase manastiri, dintre care cinci de calugari si una de maici. Pentru a afla mai multe despre Manastirile Meteore, precum si pentru a vedea imagini deosebite, click pe poza alaturata. >

Ruine...

Multe dintre bisericile crestine ale primelor secole, desi unele constructii cu totul remarcabile, au fost distruse sau lasate in paragina, de catre popoare necrestine, care vremelnic sau pina in zilele noastre s-au stabilit pe acele locuri. Vom prezenta aici trei dintre aceste vestite biserici care acum se afla in ruina si anume:

grandioasa Biserica din Pergam, Biserica Fecioara Maria si Biserica Sfintul Ioan Evanghelistul de la Efes. In fata altarului fostei Biserici Sf. Ioan Evanghelistul se afla si mormintul acestui mare apostol si evanghelist. Pentru a le vedea, click aici.

Link-uri

Biserica Ortodoxa Romana Bochia - jud. Arad - actualmente in constructie.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril ARAD - Micalaca Noua - prezentarea parohiei, a bisericii si galerie foto.

Virtual Arad - cel mai documentat, mai amplu si elegant site realizat despre vreun oras/judet din Romania. Este construit si intretinut la zi de catre Draghi Puterity, Florin Trutiu si Sorin Stancu.

Catedrala Ortodoxa din Arad - site-ul prezinta in romana si engleza citeva date tehnice si financiare referitoare la noua Catedrala Ortodoxa Romana din Arad, aflata in constructie. Acum si fotografii.

..sus
Home